Ne yedik be!

0 24

Ne yedik? Ama iyi yedik haaa! Yiyebileceğimizden fazlasını alıyoruz, bu yüzden çok fazla gıdayı çöpe atıyoruz. Sonra soran olursa insan nüfusu çok arttı daha fazla gıda üretmek gerekli. Bu üretim için de bir çok ülkede ağaçlık alanlar tarım arazilerine dönüştürülüyor. İklim değişikliği çok hızlı artıyor. İnsanları doyurmak için üretilen gıdalar daha hızlı büyüsün, daha çok ürün versin ve daha uzun ömürlü olsun diye bir sürü sağlıksız aşamadan geçiyor. Artık tok ama sağlıksız bir yaşantı bizi açlıktan daha beter vuruyor. Küresel güçlere karşı devletler maalesef uyuyor. Her şey örtbas ediliyor. Bu yazdıklarım ninni gibi geliyor. Etrafınızdaki kanserden vefat eden veya tedavi gören insan sayısı bile gerçekleri görme zamanınız geldiğini gösteriyor. Her şeyden kaçamazsınız ama önlem almak şart. Tabi tek tek yapacaklarınızı söyleyecek değilim. Çünkü çoğunuz ne kadar anlatsam da boş gelecek. Zaten niyeti olan uyanık kesim araştırıyor, çıkış yolu arıyor, bu tarz insanların olduğu grupları takip ediyor…

Diğer bir tarafta da çöpe giden yiyeceklerle doyabilecek bir sürü aç insan var. Çöpe yiyecek atarken attığınız yiyeceğe bakarak onunla kaç kişinin doyabileceğini düşünün. Belki küçük bir çocuk veya bir aile o yemekle tok bir karınla uyuyabilirdi!

Çöpe en çok yemek atanlar da büyük firma ve kurumlar. Az yenilen yemekler yapıldığında ise büyük ziyan söz konusu. Tabaklarda kalan yemekler hayvanlara, tencerelerde kalanlar da iyi korunarak ihtiyaç sahiplerine ulaştıralabilir.

Değişime kendinizden başlayın ve öğrendiklerinizi çevrenize anlatarak toplum bilinci uyandırmaya çalışın. Göreceksiniz çok bir değişiklik olmayacak, kimse sizi dinlemeyecek. “Hadi ya öyle mi?” diyecek ama sonra unutacaklar. Çevrenizi bilgilendirin ama çok fazla da şey yapmayın… Yani kendinizi boşuna yıpratmayın, zaten ilk rahatsızlıkta harıl harıl bilgisayarın başına geçip araştıracaklar ben nasıl bu hastalığa düştüm diye. Çoğu da ilk sebeplerden birinin sağlıksız beslenme olduğunu geç te olsa görecekler. Günümüz çağında tedaviye harcadığımız zamanın ve paranın yarısını sağlıklı gıda üretmek için harcasak, kabaca hastalıkların %60 -70 kadarı için korunmuş oluruz. Kısa süreli iyi ve sağlıklı beslenemediğimiz bir zamanda direncimiz düşer grip gibi hastalıklara kolay yakalanırız. Düşünün artık hayatımız boyunca sağlıksız beslendiğimizde kim bilir ne kadar ciddi hastalıklar bizi bulacaktır.

Çok bir şey anlatmak içimden gelmiyor ama ben yine de dayanamayıp yazıyorum.

  • Ambalajlı ürünlerin çoğunda koruyucular var o yüzden hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun.
  • Yoğurdunuzu kendiniz evinizde yapın. Bazı yerel markalar dışında satılanların nerdeyse tamamına yakınının hiçbir faydası yok…
  • Elma sirkesi gibi doğal tüketilmesi gerekenleri yine yerel üreticilerden alarak tüketmeye çalışın. Doğal ilaçsız elma bulabilirseniz kendiniz de yapabilirsiniz.
  • Alacağınız ürünlerin miktarlarını düşük tutun israf yapmayın. Kalan atılacak yiyecekleri kaplara koyarak hayvanlara verin.
  • Şekerli ürün tercihi yaparken glikoz şurubu kullanılmayan, pancar şekeri ile yapılmış ürünler tercih edin.
  • Şerbetli tatlıları daha az sütlü tatlıları daha çok tercih edin. Bu tatlıları da yine pancar şekeri ile yapanlardan tercih edin.
  • Tavuk gibi bol GDO’lu yemlerle şişirilmiş hayvanlardan almamaya çalışın. Nispeten daha güvendiğiniz marka veya yerel üreticileri tercih etmeye çalışın.
  • Kahvaltılarınızı güçlü yapın, öğlen az, akşam daha az yemeye çalışın.
  • Ara öğün atıştırmaları için işlenmemiş kuru yemişler tercih edin. Örneğin badem içi alıyorsanız çiğ badem içi daha iyidir.  Mümkünse kabuklu olanlar çok daha iyi olacaktır. Taze taze kırıp yersiniz.
  • Bol bol meyve yiyerek çok fazla şeker tükettiğinizin farkında değilsiniz. Her şeyin fazlası zarar. Portakalı sıkarak tüketmeyin. Bir bardak için 2-3 portakal sıkmak gerekebiliyor.
  • Yemekten kalktığınızda doymamış olmanız gerekiyor. Çatlayana kadar yedikten sonra bir anlamı yok. Beyniniz karnınızın doluluk oranını 20 dk gecikmeli gösterir…
  • Mümkün olduğunca yemekten hemen sonra tatlı, çay gibi standart alışkanlıkları azaltın. 1 saat kadar aradan sonra bunları tüketin.
  • Evet sağlıklı beslenmek kolay değil ama alışınca kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
  • Evet sağlıklı beslenmek çok ucuz da değil ama kaybettiğiniz sağlığı düzeltmek için para harcayacağınıza sağlıklı kalmak için para harcayın.
  • Bir ayağınızı yakınlardaki bir köye atabilirseniz birçok faydası olur. Bildiğiniz insanlardan bazı şeylerinizi haftalık olarak alabilirsiniz.
  • Sağlıklı kalmak için az da olsa spor yapmak şart. Sabah kalktığınızda 5-10dk, işe giderken yada gelirken yürüyerek yada bir kısmında yürüyerek (otobüsten birkaç durak önce inerek).

Bu daha uzar gider. Siz araştırdıkça daha birçok şeyle karşılaşacaksınız. Karşılaştıklarınızı buraya yorum olarak yada yazı olarak iletişim sayfamızdan yollayabilirsiniz.

Keşke israf kontrolü diye bir kurum kurulsa ve bu kurum israfları denetleyip duruma göre cezalar yazsa. Çöpe gidecek yiyecekleri kontrollü olarak dağıtımını yapsa. Ayrıca sağlık bakanlığının altındaki bir birim kurulsa ve insanların hastalanmasını engelleyici, sağlıklı yicekler üretilmesi için tarım bakanlığıyla ortaklaşa çalışşa. Sanırım bu bir ütopya olur…

Sağlıklı günler dilerim.

 

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.