Babalık, çocuk bakımı, aile hayatı üzerine notlar
Bir işi yapmanın birden fazla yolu olduğu gibi çocuk bakmanın ve babalık yapmanın da birden fazla yolu var.
Kolay ve az uğraşılı yol (Genel yöntem);
Sabah kalkarsın kahvaltıda kaşarlı bir tost ve sucuk yada “aç bitir” dediğimiz türlerden lüzumsuz ve sağlıksız bir öğün ile güne başlarsınız. Bir de şu reklama girmesin diye adını söylemek istemediğim kadın ve çocukların uyuşturucusu fındıklı, kakaolu sıvı çikolata anladınız siz onu? Ekleyelim içindekileri iyi okuyun hangi yağlar kullanılmış yapımında, palm yağını duydunuz mu? Ya kullanılan şeker? Bunu da tatlı olarak ekmeğine sürüp veriyoruz. Unutmadan kahvaltı en önemli öğündür, çocuğunuz sizin için ne kadar önemli?
Sonra sıra gelir öğlene kadar oyalamaya, bir çocuk kanalı açılır, önüne varsa tablet verilir, birkaç sevdiği oyuncakta konur. Mümkünse çocuktan bir süre kendi kendini oyalaması ve bizi rahatsız etmemesi beklenir.
Ara atıştırmalıklar verilir. Bol şekerli, yine sağlıksız, sırf mutlu olsun diye… ileride ki mutsuzlukları yaşamak niye?
Öğlen yemeği dışarıdaysa hamburger ve patates kızartması kombinasyonu yani fast food. Hızlı yemek hızlı ve erken ölüm demek…
Bu rutin bazı ufak değişikliklerle sürüp gider. En önemli zamanlarında, en önemsiz şekilde…
Zor ve pek kabul görmeyen yol;
Kahvaltıya geçmeden öncesi bazı şeylerden bahsedelim. Evde ekmek yapımı! Alacağımız gerçek tam buğday unu ve ekşi maya ile evinizde kendi ekmeğinizi yapmanız hiç zor değil. Evet babalıktan bahsediyorduk ne ara ekmek yapmaya geçtik bu kadınların işi değil mi? Hayır, çocuk büyütmenin kadın işi olmadığı gibi ekmek yapmakta sadece kadının işi değil. Şimdiki çağ kadın-erkek eşitliği dengesinin kadın tarafı ağır basan bir çağ olmaya başladı. Erkek ve kadın çalışır. Erkek eve gelir uzanır, kadın gelir önce yemek, dünden kalan bulaşıklar, kirli çamaşırlar çamaşır makinesine, yarın giyilecek olanlara ütü, bu hafta hiç süpürgeyi açamadım ona da gireyim, çamaşır bitti onları asmalıyım, yemek bitti tencereleri şöyle bir durulamadan makineye atamam, bu arada yaşamak için arada nefes almayı unutmamam lazım!.. Evet çocukların ihtiyaçları, evin ihtiyaçları derken günümüzün çağında erkek-kadın dengeleri de böylece değişmiş oldu. Peki biz anlatmaya devam edelim, buraya tekrar döneriz… Evet kendi ekmeğinizi yapmanız önemli dedik en son, nasıl yapılacağının tarifini de burada başka bir konuda anlatacağım.
Geldik kahvaltıya çocuğa sofrada herşeyden birer yudum tattırmayı alışkanlık edinin, babalar bu görev sizin annenin zaten çok işi var unutmayın! Sizin bunu hangi yöntemlerle yaptığınız çok önemli, çocuğu çok sıkıştırmayın her çocuğun bir şeyi yeme ve sevme şekli farklı olabilir. Örnek veriyorum kızım Esil her şeyi kendi yapmak ister. Kış ayındayız, bizde ismi lazım değil o sıvı çikolata yok ve yasak. Tahin pekmez ikilisi bu tatlı ihtiyacına çözüm olarak sahalara iniyor. Bu nokta da bilimsel deneyimiz Esil hanımın öncülüğünde başlıyor. Önce pekmezi neredeyse yarısına kadar döküyor boş bir cam kâseye sonra tahin geliyor geri kalan kısmı da tahin ile dolduruyor üstte bir parmak boşluk bırakarak. Deneyin sonraki kısmı çok mühim Esil hanım elinde kaşıkla karışıma koyuluyor ve renkler birbirine giriyor. Ortaya iki karışımdaki renklerden alacalı bulacalı bir şey çıkıyor ve Esil bu kendi karışımını büyük bir iştahla yiyor. Şimdi sıra sevmese de biraz beyaz peynir, severek yemese de tereyağı ve üzerine bal sürülerek yenen birer yudum. Sevmediklerinden azar azar veriniz efenim çocuğu zorlamayınız… Köy yumurtasından da nasıl severse öyle yapıyoruz. Bizimki kaynamış seviyor. Afiyet olsun efenim sizin sağlığınız bizim kendimize ayıracağımız sabah haberlerini izleme, sosyal alemdeki dedikoduları takip etmek gibi faaliyetlerden önemli!…
Gelelim çocuğu oynatma yöntemlerine, çok fazla ayrıntıya girmeyeceğim bizi takip etmeye devam edin burada yine bu yöntemleri ayrı konu olarak değineceğiz. Çocuğa hazır ve kısıtlayıcı şeylerden uzak tutun, örnek veriyorum bir yap boz aldınız bu ne demek bunu söylendiği gibi birleştir ve ortaya odun çıksın. Hayır efendim aldığınız oyuncak veya her neyse onunla kendi hayal gücü ve sizin de desteğiniz ile birlikte değişik şeyler çıkartabilmeniz lazım. Zorlayın kapasitenizi! Sınırları kaldırın ve hem öğretin hem eğlenin, burada yine önemli görev daha çok babalarda hani annenin işlerini devir alıp işleri paylaşmak isterlerse tabi ona da hayır demeyiz 🙂 Tabi arada bir süpürge, bulaşık makinesi bitince yerine dizme, sofrayı toplama gibi bazı konularda da yardım ettiğinizi varsayıyor ve umuyorum…
Ara öğünlerinde kabuklu kuruyemiş beraber kırarak yenilebilir, bunun dışında mevsim meyvelerinden aynı şekilde atıştırma olarak ikram edilebilir. Bu aralar ZorDa kalındığında Torku’nun ürünleri abur cubur olarak verilebilir. Tam buğday unundan ve pancar şekeriyle yapılmış birçok ürünü mevcut. (bu bir reklam değildir)
Aslında daha çok zamanım olsaydı bu yazı daha ayrıntılı olabilirdi ama eşim nöbette ve ben kızıma ayıracağım zamanımın bir kısmını buraya harcadım. Bu suçluluk duygusu yaratan bir durum doğuruyor 🙂 Çocuğunuza daha çok zaman ayırmanız, eşinize daha anlayışlı yaklaşmanız ve destek olmanız, ailenizin sizin çok çalışarak kazandığınız paradan çok bunlara ihtiyacı olduğunu da unutmamanız dileğiyle hoşça kalın…